Innhold
Elsykkel Kjøpsguide: Slik velger du riktig elsykkel
Elsykkel er en sykkel som er utstyrt med et elektrisk system som gir deg mye hjelp når du trenger det, slik at du kan bruke elsykkelen lengere og fortere enn du ville klart uten hjelp. Med andre ord gjør elsykler de lange turene mer overkommelige og gir deg lengre rekkevidde.
I denne omfattende guiden forklarer vi hva du trenger å vite for å avgjøre om en elektrisk sykkel er noe for deg og hvordan du velger den riktige. Vårt primære mål er å hjelpe deg med å finne beste elsykkel på markedet.
Så, hvorfor bør jeg gå for en elsykkel?
Elsykler blir stadig mer populære i storbyer da regjeringen oppfordrer til mindre bilbruk. For de som sjelden sykler, tilbyr elsykler en mulighet til å enkelt tilbakelegge lengre avstander og forbedre formen.
Klimaendringer er bekymringsfulle. Elsykler forurenser mindre og bruker betydelig mindre energi enn biler, noe som kan bedre luftkvaliteten. Denne sykkelen bruker faktisk en gjennomsnittlig energiforbruk på 100 til 150 watt sammenlignet med 15 000 watt for en bil.
På lang sikt er elsykler kostnadseffektive med rimelige batterier som varer 100-180 km per lading. De sparer penger på vedlikehold og gir helsefordeler.
For å oppsummere så fungerer en elektrisk sykkel som en vanlig sykkel, men med justerbar motorassistanse via en digital skjerm. Når du trår, kan motoren hjelpe, slik at du sykler raskere.
Lover og regler for elsykler
I Norge er det flere regler som gjelder for elsykler for å sikre trygg og ansvarlig bruk. Her er noen av de viktigste reglene du bør følge for å bruke sykkelen:
- Effektbegrensning: Hjelpemotoren på en elektrisk sykkel skal ikke ha en nominell effekt på mer enn 250 watt. For å bruke en elektrisk sykkel som går opp til 45 km/t, kreves det minst ansvarsforsikring samt mopedførerbevis eller førerkort klasse B. En elektrisk sykkel med 45 km/t hastighet er tillatt på norske veier, men for lovlighet må den registreres og skiltes som en moped.
- Aldersgrense: Det er ingen aldersgrense for bruk av elsykler i Norge.
- Hjelm: Det er påbudt med hjelm for barn under 16 år. For voksne anbefales det sterkt å bruke hjelm, men det er ikke et lovkrav.
- Trafikkregler: Elsykler skal følge de samme trafikkreglene som vanlige sykler. Dette inkluderer blant annet regler for kjøring i sykkelfelt, bruk av lys i mørket, og regler for vikeplikt.
- Trimming: Det er ulovlig å trimme elsykler for å øke toppfarten utover de lovfestede grensene. Dette kan medføre bøter, tap av garanti, og i noen tilfeller kan sykkelen bli definert som en moped eller motorsykkel med de kravene det medfører.
- Forsikring: Selv om det ikke er et krav om forsikring for elsykler, kan det være lurt å sjekke med forsikringsselskapet ditt om sykkelen er dekket under din innboforsikring mot tyveri eller skade.
Får jeg fortsatt til en treningsøkt med en elsykkel?
Ja, du får treningseffekt med en el sykkel, men den er ofte mindre enn med en vanlig sykkel. Hvor mye trening du får avhenger av hvor mye motorassistanse du bruker. Jo mindre assistanse, desto mer trening. Elsykler kan motivere til å sykle oftere og over lengre avstander. Når du kombinerer alle disse funksjonene, blir fordelene med å sykle elektriske sykler gansbetydelige.
Faktorer du bør tenke på før du kjøper deg elsykkel
Det finnes forskjellige typer elektriske sykler på markedet, og før du skal kjøpe en elektrisk sykkel, anbefaler vi at du besøker en el sykkel nettbutikk. Du kan også søke etter "tilbud el sykkel" og "el sykkel dame best i test" eller " billig elsykkel" på nett som kan være til hjelp for å finne din drømme sykkel. Her er noen ting å vurdere:
Størrelse
Først og fremst må du sørge for å finne den riktige størrelsen. Dette er viktig for å sikre at du er komfortabel og sikker på sykkelen. Mål selve rammen, og velg deretter en sykkel som passer til din høyde. Du kan også se på vår størrelsesguide og få litt tips på hvilket størrelse du trenger.
Motorytelse
Elektriske sykler tilbys med varierende motorstyrker, hvorav 250 watt er en vanlig spesifikasjon. Valg av riktig motorytelse bør tilpasses til ditt primære bruksområde. Mens noen elsykler er optimalisert for terrengsykling, er andre mer tilpasset byforhold. Tenk på hvor du hovedsakelig vil sykle for å velge riktig motorstyrke.
Batterikapasitet
Batterikapasitet, ofte målt i watt-timer (wh), er avgjørende for hvor langt du kan sykle. En el sykkel med 500 wh batteri kan gi deg en lang rekkevidde, ideelt for lange turer. I tillegg bør du kontrollere hvor mye batteri sykkelen har og hvor lenge den vil vare før den må lades.
Forsikre elsykkel
Når du har kjøpt sykkelen, er det viktig å huske på forsikring for å unngå kostnader av tyveri og skade.
Hva er prisklassen på elsykler?
Prisene på elsykler varierer fra 20-25000 kr til mer enn 25-40.000, men de fleste koster mellom 20.000kr og 30.000kr. Flere faktorer kan påvirke prisen på en elsykkel:
Rammemateriale
Materialer kan variere mellom modeller, men aluminium og karbonfiber er de vanligste materialene som blir brukt. Aluminiums rammer er billigere å produsere og har en akseptabel vekt, mens karbonrammer er vanskeligere å produsere og koster mer.
Motorposisjon
Videre, har alle elsykler en liten, moderne elektrisk motor som aktiveres og deaktiveres under tråkk. Som et resultat er det ingen fare for at sykkelen viker bort fra deg. Motoren slutter å hjelpe deg med 25 km/t, slik loven krever. Elsykler med en motor foran og bak har en tendens til å være billigere sammenliknet med en senter montert motor.
Rekkevidde
Høyere spenning / volt og flere amperetimer (Ah) gir større kapasitet, men rekkevidden påvirkes fortsatt av andre faktorer. Rekkevidden din påvirkes av faktorer som oppoverbakke og nedoverbakker, akselerasjon, start/stopp, ryttervekt, sykkelvekt, overflate, dekk, luftmotstand, gir, bagasje og personlig innsats. Derfor vil en kraftigere motor som er integrert med batteriet avgjøre prisen.
Hvilken størrelse trenger jeg på batteri?
Elsykkelbatterier varierer typisk mellom 300W og 500W. Større kapasitet gir lengre rekkevidde, men dette påvirkes også av motoreffektiviteten. Bor du langt fra sentrum eller planlegger lange turer, bør du vurdere et batteri med høyere watt-timer (Wh).
Hvilket motorsystem er best?
Uten tvil er motoren den viktigste delen av en elektrisk sykkel. Men med tusenvis av forskjellige elsykler tilgjengelig for kjøp i Norge kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. Imidlertid kjøper et betydelig antall el sykkel produsenter sine motorsystemer fra tredjepartsleverandører. Dette betyr at det er mange elsykler på markedet som har samme motor, batteri og skjerm kombinasjon. Når du har valgt det motorsystemet du mener passer best, kan du teste elsykler hos oss, for å finne den som er best mulig etter ditt behov.
Hvordan vaske elsykkel?
For å sikre at din elsykkel forblir i god stand, er det viktig å vedlikeholde den ved å vaske den regelmessig. Følg disse trinnene for å få til ordentlig vask av din elektrisk sykkel.
- Fjern støv og skitt som har samlet seg opp på sykkelen. Dette kan gjøres med en børste eller en klut. Pass på at du ikke bruker noe som kan skade sykkelen.
- Bruk en mild bilvask til å fjerne smuss og olje fra sykkelen. Fyll en spand med lunkent vann og tilsett bilvask etter produsentens anvisninger. Dypp en myk klut i vannet og bruk den til å vaske sykkelen forsiktig.
- Skyll sykkelen godt med rent vann for å fjerne alle rester av bilvasken. Pass på at du får skylt av alle områder, spesielt de som er vanskelige å nå.
- Tørk sykkelen med en myk klut eller et håndkle. Fjern alle vannrestene og tørk av sykkelen slik at den blir helt tørr.
- Smør kjedet og andre bevegelige deler med et tøymykende smøremiddel som er beregnet for sykkelkjeder. Dette vil holde dem i god stand og forhindre rust.
- For riktig motorvedlikehold er det best å få en profesjonell til å ta seg av det. Forsøk aldri å utføre service på motoren eller batteriet på egen hånd, da dette vil føre til at du mister garanti. Hvis det oppstår vanskeligheter bør du høre med butikken du kjøpte sykkelen fra eller andre eksperter i området.