Hvordan bytte sykkelkjede

sykkelkjede er en av de viktigste komponentene på din sykkel, og over tid vil det nye kjede slites og må byttes ut. I denne artikkelen vil vi gi deg en trinnvis guide om hvordan du bytter kjede på sykkelen din, samt gi deg informasjon om vanlige feil å unngå og hvordan du vedlikeholder kjede for å forlenge levetiden.

Når bør du bytte sykkelkjede?

Det er viktig å vite når det er på tide å bytte kjede på sykkelen. En slitt kjede kan påvirke sykkelens ytelse og føre til økt slitasje på andre komponenter som tannhjul og drev. Som en generell regel bør du vurdere å bytte det gamle kjede hvis den viser tegn på slitasje eller etter å ha syklet omtrent 2 000-3 000 kilometer.

Tegn på slitt sykkelkjede

Det er flere tegn som kan indikere at sykkelkjede er slitt og må byttes ut. Noen av disse tegnene inkluderer:

  • kjede hopper over tennene på tannhjulene.
  • Du hører knirkelyder når du tråkker på pedalene.
  • kjede virker slakk
  • kjede ser rusten eller korrodert ut.
  • Verktøyene du trenger for å bytte kjede på sykkelen

Før du begynner å bytte, må du ha riktig verktøy for jobben. Her er noen verktøy du bør ha tilgjengelig:


Slik bytter du sykkelkjede

Første trinn: Finn riktig kjede

Før du kjøper et nytt kjede, må du finne ut hvilken type kjede som passer til sykkelen din. Det er ulike typer sykkelkjeder avhengig av antall gir og drivsystemet på sykkelen din. Du kan ta det gamle kjede med deg til sykkelbutikken for å være sikker på å få riktig erstatning.

Andre trinn: Forbered sykkelen

Før du begynner å bytte kjede, er det viktig å forberede sykkelen din. Still sykkelen på en arbeidsbenk eller snu den opp ned slik at den står stabilt. Sørg også for å ha alle verktøyene du trenger tilgjengelig. Vi vil også oppfordre til å benytte et mekkestativ, da dette gir en optimal og ergonomisk arbeidshøyde.

Tredje trinn: Ta av hjulet

Ta av bakhjulet

Mange sykler har en hurtigkobling på bakhjulet. Åpne den ved å vippe spaken utover. Hvis sykkelen har akselmuttere, bruk en passende skiftenøkkel til å løsne dem på begge sider. Ta av kjeden. Trekk forsiktig kjeden av tannhjulet ved å føre den til siden. Løft bakhjulet ut. Nå som alt er løsnet, bør du kunne løfte bakhjulet rett ut av rammen.

Fjerde trinn: Fjern det gamle kjede

Fjern den gamle kjeden

Noen kjeder har et "master link" eller "quick link", som er en spesiallenke som kan fjernes uten et verktøy. Hvis kjede ditt har et slikt ledd, finner du det og følger produsentens instruksjoner for å åpne det. Hvis ikke, kan du velge hvilket som helst ledd. Bruk kjedebryteren. Plasser kjede i kjedebryterens klemme, slik at pinnen på verktøyet ligger over kjedepinnen du vil presse ut. Skru sakte på kjedebryterens håndtak for å presse ut pinnen. Du trenger ikke å presse pinnen helt ut; bare nok til at kjede kan deles. Når pinnen er presset ut nok til at du kan skille lenkene, trekker du kjede fra hverandre. Nå kan du ta av hele kjede fra sykkelen.

Femte trinn: Installer det nye kjede

Installer det nye kjede

Plasser det nye kjede på sykkelen ved å føre kjede gjennom girrullene og legge den på tannhjulene foran og bak. Pass på at kjede er riktig orientert med kjedepinnene vendt riktig vei.

Sjette trinn: Juster lengden på kjede

Når det nye kjede er installert, må du sørge for at det har riktig lengde. Kjedelengden påvirker sykkelens girskifting og generelle ytelse. Hvis den gamle kjeden var riktig størrelse og ikke for utstrakt, kan du legge den ved siden av den nye kjeden og matche lengden. Dette gir deg en god indikasjon på hvor den nye kjeden skal kuttes. Husk at du kan justere kjedelengden ved å fjerne overflødig ledd ved hjelp av kjedeavtakeren. 

Sjuende trinn: Test og smør kjede

test og smør sykkelen

Etter at det nye kjede er montert og justert, bør du teste den for å sikre at den fungerer som den skal. Gå gjennom alle girskiftene og sjekk om kjede hopper eller sklir. Du bør også smøre kjede med et egnet smøremiddel for sykkelkjeder for å sikre jevn drift.

Vanlige feil du bør unngå

Når du bytter sykkelkjede, er det noen vanlige feil du bør unngå for å sikre optimal ytelse og levetid for kjede.

For stram kjede:

En kjede som er for stram kan føre til økt slitasje på tannhjulene og kjede selv. Sørg for å justere kjedelengden slik at det er litt slakk når du tråkker ned pedalene.

Manglende smøring:

En tørr og dårlig smurt kjede kan føre til rust, korrosjon og dårlig ytelse. Sørg for å smøre kjede regelmessig med et egnet smøremiddel for sykkelkjeder.

Feil kjedelengde:

En kjede med feil lengde kan føre til dårlig girskifting og økt slitasje. Pass på å måle og justere kjedelengden riktig når du installerer det nye kjede.


Vedlikehold av sykkelkjede

For å forlenge levetiden til sykkelkjede og opprettholde optimal ytelse, er det viktig å utføre regelmessig vedlikehold.

Rengjøring og smøring

Rengjør kjede regelmessig ved å bruke et egnet rengjøringsmiddel og en børste. Etter rengjøring, tørk kjede og smør den grundig med et egnet smøremiddel for sykkelkjeder.

Regelmessig sjekk og vedlikehold

Sjekk kjede regelmessig for tegn på slitasje eller skade. Dette vil hjelpe deg å identifisere eventuelle problemer tidlig, slik at du kan bytte kjede før det blir et større problem.

Avsluttende tanker

Det å bytte sykkelkjede kan virke som en utfordrende oppgave, men med de riktige verktøyene og litt tålmodighet, kan du enkelt bytte ut det gamle kjede med et nytt. Regelmessig vedlikehold og sjekk av kjede vil også bidra til å forlenge levetiden og sørge for at sykkelen din kjører jevnt og effektivt.

Del
Next article

Hvordan bytte kassett på sykkel?

Hvordan bytte kassett på sykkel?

Relaterte produkter