Hvordan bytte kjede på sykkel?

Sykkelkjedet er en av de viktigste komponentene på sykkelen din, og over tid vil den slites og må byttes ut. I denne artikkelen vil vi gi deg en trinnvis guide om hvordan du bytter kjedet på sykkelen din, samt gi deg informasjon om når du bør bytte kjedet, vanlige feil å unngå og hvordan du vedlikeholder kjedet for å forlenge levetiden.

Når bør du bytte sykkelkjedet?

Det er viktig å vite når det er på tide å bytte sykkelkjedet. En slitt kjede kan påvirke sykkelens ytelse og føre til økt slitasje på andre komponenter som tannhjul og drev. Som en generell regel bør du vurdere å bytte sykkelkjedet hvis den viser tegn på slitasje eller etter å ha syklet omtrent 2 000-3 000 kilometer.

Tegn på slitt sykkelkjedet

Det er flere tegn som kan indikere at sykkelkjedet er slitt og trenger å bli byttet ut. Noen av disse tegnene inkluderer:

  • kjedet hopper over tennene på tannhjulene.
  • Du hører knirkelyder når du tråkker på pedalene.
  • kjedet virker slakk
  • kjedet ser rusten eller korrodert ut.

Verktøyene du trenger for å bytte sykkelkjedet

Før du begynner å bytte sykkelkjedet, må du ha riktig verktøy for jobben. Her er noen verktøy du bør ha tilgjengelig:

  • Kjedekutter
  • Kjedelåsavtager
  • Smøremiddel for sykkelkjeder
  • Rengjøringsmiddel og børste

Trinn for trinn guide for å bytte sykkelkjedet

Første trinn: Finn riktig kjede

Før du kjøper en ny kjede, må du finne ut hvilken type kjede som passer til sykkelen din. Det er ulike typer sykkelkjeder avhengig av antall gir og drivsystemet på sykkelen din. Du kan ta den gamle kjedet med deg til sykkelbutikken for å være sikker på å få riktig erstatning.

Andre trinn: Forbered sykkelen

Før du begynner å bytte kjedet, er det viktig å forberede sykkelen din. Still sykkelen på en arbeidsbenk eller snu den opp ned slik at den står stabilt. Sørg også for å ha alle verktøyene du trenger tilgjengelig. Vi vil også oppfordre til å benytte et mekkestativ, da dette gir en optimal og ergonomisk arbeidshøyde.

Tredje trinn: Fjern den gamle kjedet

Bruk kjedestiftfjerneren eller kjedelåsen for å bryte kjedet og fjerne den fra sykkelen. Dette gjøres ved å koble fra kjedet fra en av de ytre kjederingene eller ved å bruke en kjedelås hvis sykkelen har det.

Fjerde trinn: Installer den nye kjedet

Plasser den nye kjedet på sykkelen ved å føre den gjennom girrullene og legge den på tannhjulene foran og bak. Pass på at kjedet er riktig orientert med kjedepinnene vendt riktig vei.

Femte trinn: Juster kjedelengden

Når den nye kjedet er installert, må du sørge for at den har riktig lengde. Kjedelengden påvirker sykkelens girskifting og generelle ytelse. Du kan justere kjedelengden ved å fjerne overflødig ledd ved hjelp av kjedeavtakeren.

Sjette trinn: Test og smør kjedet

Etter at den nye kjedet er montert og justert, bør du teste den for å sikre at den fungerer som den skal. Gå gjennom alle girskiftene og sjekk om kjedet hopper eller sklir. Du bør også smøre kjedet med et egnet smøremiddel for sykkelkjeder for å sikre jevn drift.

Vanlige feil du bør unngå

Når du bytter sykkelkjedet, er det noen vanlige feil du bør unngå for å sikre optimal ytelse og levetid for kjedet.

For stram kjede

En kjede som er for stram kan føre til økt slitasje på tannhjulene og kjedet selv. Sørg for å justere kjedelengden slik at det er litt slakk når du tråkker ned pedalene.

Manglende smøring

En tørr og dårlig smurt kjede kan føre til rust, korrosjon og dårlig ytelse. Sørg for å smøre kjedet regelmessig med et egnet smøremiddel for sykkelkjeder.

Feil kjedelengde

En kjede med feil lengde kan føre til dårlig girskifting og økt slitasje. Pass på å måle og justere kjedelengden riktig når du installerer den nye kjedet.

Vedlikehold av sykkelkjedet

For å forlenge levetiden til sykkelkjedet og opprettholde optimal ytelse, er det viktig å utføre regelmessig vedlikehold.

Rengjøring og smøring

Rengjør kjedet regelmessig ved å bruke et egnet rengjøringsmiddel og en børste. Etter rengjøring, tørk kjedet og smør den grundig med et egnet smøremiddel for sykkelkjeder. 

Regelmessig sjekk og vedlikehold

Sjekk kjedet regelmessig for tegn på slitasje, rust eller korrosjon. Sjekk også om kjedet har riktig spenning og juster om nødvendig. Ved behov kan det være nødvendig å bytte ut kjedet eller andre komponenter.

Konklusjon

Å bytte sykkelkjedet er en viktig del av sykkelvedlikeholdet. Ved å følge en trinnvis guide og unngå vanlige feil, kan du sikre optimal ytelse og levetid for sykkelkjedet din. Husk også å utføre regelmessig vedlikehold for å holde kjedet i god stand. Ta vare på sykkelen din, og den vil ta vare på deg!

Del
Next article

Hvordan skifte kassett på sykkelen?

Hvordan skifte kassett på sykkelen?

Relaterte produkter