Hvordan justere bakgir på sykkel

Sykling gir frihet på veien, men den sanne glede av turen kommer kun når sykkelen fungerer optimalt. Et av de vanligste problemene syklister støter på er giret som ikke fungerer som det skal. Å kunne justere bakgiret selv kan spare deg for tid, penger og ikke minst frustrasjon. I denne artikkelen gir vi deg en enkel guide for hvordan du kan justere bakgiret på sykkelen din, trinn for trinn, slik at du kan få en smidig og behagelig sykkeltur.

Slik justerer du bakgiret på din sykkel

  Trinn 1: Finn justeringsskruen

  På baksiden av girvelgeren er det en liten skrue kjent som justeringsbolten. Denne skruen kontrollerer hvor stramt eller løst girvaieren er. For å stramme vaieren, skru justeringssbolten på styret mot klokken 2 ganger. Hvis du har en eldre sykkel, må du kanskje løsne bolten som holder vaieren på plass, stramme vaieren manuelt og deretter stramme bolten igjen.

  Trinn 2: Nå vil sykkelen gire som normalt

  Nå vil sykkelen gire som normalt. Hvis sykkelen fortsatt ikke girer, er det stor sannsynlighet for at girøret har vridd på seg. Hvis girøret på sykkelen fremviser tegn på skjevhet utover eller innover, anbefales det på det sterkeste å erstatte girøret. Da er det best å kontakte forhandleren for å riktig girrør til den spesifikke sykkel modellen. 

  Hvordan justere bakgiret helt fra starten

  Verktøy

  • Stjernetrekker
  • Umbrako 4mm/5mm

  Vi råder sterkt til å benytte et mekkestativ. Dette gir deg en optimal og ergonomisk arbeidshøyde. Et verktøystativ vil dessuten lette justeringen, og det er også særdeles hensiktsmessig ved all slags vedlikehold og reparasjon på sykkelen.

  Trinn 1: Forberedelse for justering av bakgiret

  Plasser sykkelen slik at bakhjulet henger fritt. Bruk gjerne en sykkelstativ hvis du har. Skift til det minste tannhjulet ved hjelp av giret. Dette er den høyeste girposisjonen.

  Trinn 2: Løsne wiren på bakgiret

  Med giret på det minste tannhjulet, er bakgiret i sin høyeste posisjon. På dette tidspunktet skal du løsne klemmeskruen som holder wiren til giret.

  Trinn 3: Juster sperre skruene på bakgiret

  Det er to justeringsskruer på bakgiret, merket med ‘L’ (Low) og ‘H’ (High). Disse kontrollerer yttergrensene for girets bevegelse.

  Begynn med 'H'-skruen. Vri pedalen med hånden og juster 'H'-skruen til giret nøyaktig ligger under det minste tannhjulet. Dette forhindrer kjedet fra å hoppe av og komme mellom kassetten og eikene.

  Skift deretter til det største tannhjulet, som er den laveste gir posisjonen. Juster ‘L’-skruen til giret nøyaktig ligger under det største tannhjulet. Dette hindrer kjedet fra å falle av mot innsiden av hjulet. Etter justering av 'L' og 'H' skruene, sjekk girskiftet gjennom hele spekteret. Hvis det er hopping eller vanskeligheter ved skifte, kan det være nødvendig med ytterligere finjusteringer på kabelspenningen.

  Trinn 4: Spinn wiren igjen

  Stram wiren med fingrene så den er taut, og fest den deretter med klemmeskruen. Pass på å ikke stramme for hardt, men sørge for at wiren sitter fast.

  Trinn 5: Test om giret skifter

  Vri pedalen med hånden og skift gjennom alle gir for å sikre at kjedet beveger seg jevnt over alle tannhjulene. Dersom giret ikke skifter riktig, kan du foreta mindre justeringer ved å vri på justeringsskruene ved girhendelen. Disse mikrojusteringene vil hjelpe med å finjustere girets posisjon i forhold til tannhjulene.

  Gratulerer, nå er du ferdig. Når du er fornøyd med hvordan giret fungerer, er du klar for en prøvetur! Husk at regelmessig vedlikehold og smøring av kjede og tannhjul vil bidra til en jevnere giring og lengre levetid på komponentene. 

  Følg oss på youtube og tiktok for mer sykkeltips !

  Del
  Hvordan bytte sykkelkjede
  Previous article

  Hvordan bytte sykkelkjede

  Next article

  Hvordan bytte sykkelpedaler? ( med bilder)

  Hvordan bytte sykkelpedaler? ( med bilder)