En komplett guide til å bytte dekk og slange på sykkelen

Enten du er en ivrig terrengsyklist, en daglig pendler, eller en helgekriger på to hjul, vil evnen til å håndtere et punktert dekk spare deg for både tid og frustrasjon. I denne artikkelen vil vi lede deg gjennom hvert trinn i prosessen, fra fjerning av det gamle dekket til montering av det nye, med praktiske tips og råd for å gjøre oppgaven så enkel som mulig.

Hvordan bytte slange på sykkelen

Trinn 1: Forberedelser

Før du begynner, sørg for at du har alle nødvendige verktøy. Du vil trenge:

Trinn 2: Ta av hjulet

Først må du starte med å ta av hjulet fra sykkelen og sett giret på det minste tannhjulet. Deretter start med å få dekk kanten til gå inn i midten av felgen. Du kan bruke kroken på dekkspaken og legge den bak en av eikene ( tynne spylene) for å løfte dekket av felgen.

Trinn 3: Løsne slangen av dekket

Når en side av dekket er løs, kan du enkelt trekke ut slangen. Start ved ventilen og fjern den forsiktig fra dekket.

Trinn 4: Fjern slangen

Når dekket er fjernet, vil du se den gamle slangen inni. Ta forsiktig ut slangen, og pass på å sjekke innsiden av dekket for å se om det er noen skarpe gjenstander som kan ha forårsaket hull i slangen eller dekket.

Trinn 5: Installer den nye slangen

Nå er det på tide å installere den nye slangen. Begynn med å pumpe litt luft inn i slangen for å gi den form. Deretter setter du den inn i dekket, og sørger for at ventilen peker rett ut fra felgen. Tada! da er slangen plassert ferdig. 

Hvordan bytte dekk på sykkel

Trinn 1: Ta av dekket

 Bruk dekkspaker for å løfte dekket over felgkanten. Start ved ventilen og jobb rundt hjulet. Når en del er løftet ut, skal resten følge lettere.

Trinn 2: Ta ut slangen

Når dekket er tatt av følger slangen automatisk med. 

Trinn 3: Plasser en side av dekket på felgen

Start med å sette den ene kanten av det nye dekket inn i felgen

Trinn 5: Sett inn den nye slangen

Legg slangen inne i dekket, og pass på at ventilen er riktig plassert gjennom hullet i felgen.

Trinn 6: Plasser den andre siden av dekket på felgen

Begynn ved ventilen og jobb deg rundt, og press dekket inn over felgkanten. Dette kan kreve litt styrke, og dekkspaker kan brukes forsiktig for å hjelpe. Før du fullfører, sjekk at slangen ikke er klemt mellom dekket og felgen. Det skal være markert på dekket om hvilken retning dekket skal være.

Trinn 7: Sett hjulet tilbake på sykkelen

Sørg for at det er riktig plassert og stram festene. Pump dekket til anbefalt trykk. Dette finner du vanligvis skrevet på siden av dekket.

Å bytte dekk på sykkelen din trenger ikke å være en skremmende oppgave. Med riktig verktøy og litt tålmodighet, vil du kunne håndtere denne oppgaven med letthet.

Husk, øvelse gjør mester, så ikke bli frustrert hvis det tar litt tid å bytte dekk og slange på din sykkel.

Del
Hvordan bytte sykkelkjede
Previous article

Hvordan bytte sykkelkjede

Next article

Hvordan justere bakgir på sykkel

Hvordan justere bakgir på sykkel